Här kan man läsa om ölbryggning, hur man gör samt bygga ihop sitt egna utrustningskit att komma igång med! Det är inte bara en fantastiskt rolig hobby att brygga öl utan det är också billigare än att köpa öl på systembolaget, det blir godare samt det är roligt att bjuda på sitt egna öl! Man kan dessutom med lite erfarenhet tävla i ölbryggning, satsa på en karrär som microbryggare eller göra hantverksöl för försäljning. Det går dessutom väldigt enkelt att skapa helt egna recept och det är lätt att göra hemma på spisen.

- "Ok, jag vill brygga öl! Hur gör man?"


Vad behöver jag för att komma igång? Hur gör man? Hydrometer? Frågorna är många när man är ny och vi hoppas att ni ska ha hitta svar på dom vanligaste frågorna här.


Steg 1 - Ölsatser:

Det rekommenderade, enklaste och billigaste sättet att börja. Här är det mesta jobbet gjort och du behöver bara följa instruktionerna som följer med ölsatsen.

Klicka här för att komma till vår bryggskola för nybörjareSteg 2 - Extraktbryggning & Delmäskning:

Det naturliga steget efter ölsatser! Om du vill brygga med extrakt slipper du krossa, mäska & laka malten och kan gå direkt på vörtkoket. Det går att skapa helt egna recept och det är lätt att göra hemma på spisen. Vill man ta det hela lite längre och förbättra recepten ytterligare kan man testa "delmäskning". Här använder man fortfarande extrakt som bas men kan "krydda" bryggden med specialmalt som mäskas separat i en kastrull bredvid (använd med fördel en mäskpåse för att förenkla det hela). Båda dessa varianter kräver en lite större kastrull då man kokar vörten (ca 60 min) och tillsätter humle för beska, smak och doft. Gör du detta på rätt sätt kan du skapa fantastisk öl helt efter eget tycke som även klarar sig på tävlingar. Vill du testa detta hjälper vi gärna till med recept och tips!   Steg 3 - Helmaltsbryggning:

Bryggerivärldens heliga graal!

Utrustninglista:
Kokkärl 20-30 liter - gärna med falskbotten, humlefilter och tappkran.
Mäskkärl (om man inte har ovanstående kärl med falskbotten etc.)
Jäskärl + jäsrör
Hydrometer + mätglas
Termometer
Hävert
Silställning + silduk 
Flaskborste
Maltkross
Kapsyleringsapparat + kapsyler + flaskor
Rengöringsmedel / Desinfektionsmedel
Våg
Vörtkylare
Värmekälla: Gas, induktionshäll, spisplatta...


Bra att ha:
Hålslev
Slev (kraftig) för omrörning i mäsken
Vattenkokare


Instruktioner:
Gå in på www.shbf.se och klicka på fliken "Bryggarwiki" - klicka på "Nybörjare" - Här hittar du ett PDF-dokument "Helmaltsbryggning med minimalt bryggverk". Där finns det en iofs gammal instruktion men den täcker det mesta. På huvudsidan hittar du all information du behöver för att komma igång med att brygga hemma.


Jäst / Förkultur:
Gör en förkultur så aktiverar du jästen och jäsningen kommer igång snabbare. Rekommenderas starkt av oss på VHBF! Lite mer jobb men det är det värt alla gånger!! http://www.whitelabs.com/beer/homebrew_starters.html


Recept:

Gå in på www.shbf.se och klicka på receptdatabas. Välj vilken typ av öl du vill brygga
under "Öltyp". Här får du fram recept som är typriktiga och som har tävlat i SM.