Steg 1A Ny på ölbryggning – Använda en ölsats

Att brygga öl hemma är enkelt och det är egentligen bara att sätta igång. Dagens ölsatser ger ofta till och med godare öl än det man kan köpa på systembolaget! Ölbryggning behöver inte vara komplicerat alls även om de flesta som börjar, förr eller senare, börjar använda mer och mer avancerade metoder för att brygga det bästa ölet världen har skådat.

Det enklaste och billigaste sättet för de som vill komma igång med ölbryggning är att börja med ett färdigt utrustningspaket och en ölsats, så kallad extraktbryggning. Där är det mesta jobbet redan gjort och vanligtvis är den enda tillsatsen du behöver vanligt vatten, resten finns med i ölsatsen. Man följer enkelt instruktionerna som följer med ölsatsen och hela processen tar några veckor varefter man kan avnjuta sitt egenhändigt bryggda öl. Det går att skapa helt egna recept och det är lätt att göra själv hemma på spisen. Har du bara en vanlig kastrull hemma är du beredd att ta dig an utmaningen att brygga ditt alldeles eget öl.

Vill du ha hjälp att bygga ihop ett lämpligt kit att starta med så skicka oss ett mail eller ring så syr vi ihop ett perfekt komma igång kit för just dig och din smak! Kontakta oss här!


Måste ha (enklast är att välja ett av våra färdiga utrustningspaket - se nedan):
Jäshink 30 L med tappkran – tappkranen behövs inte men förenklar avsevärt.
Kastrull – så stor som möjligt men det räcker oftast med 10 liter vid satsbryggning.
Jäsrör - fungerar som vattenlås vid jäsning.
Plastslev - att röra om med.
Rengöringsmedel – används till att sterilisera all utrustning inför bryggningen, ett måste för att lyckas med sin bryggning.
Termometer – det är viktigt att temperaturen håller sig på rätt nivå under jäsningen om man vill ha ett gott öl.


Ingedienser:
Ölsats – innehåller recept/instruktioner samt alla ingedienser (humle, malt och jäst)du behöver.
Vatten – vanligt H2O från kranen (om man ska vara petig så påverkar vattnets hårdhet vilket sorts öl som är lämpligt att brygga men det är överkurs).


Bra att ha (vissa av nedan artiklar ingår redan i några av våra utrustningspaket):
Hävert – för att t ex flytta ölen till flaska
Självhäftande termometer till jäshinken – praktiskt och smidigt sett att ha koll på temperaturen.
Hydrometer – för att kontrollera jäsning och alkoholhalt.
Mätglas till hydrometer – där du häller vörten innan du mäter med hydrometern.


Allmänna instruktioner för en satsbrygd:
Det finns många variationer beroende på ölsats och tusentals tweaks och annat som förbättrar resultatet på din ölbryggning. Nedan instruktioner skall ses om en introduktion till ölbryggning snarare än instruktioner. För ett säkert resultat följ instruktionerna som följer med din ölsats!

1. Sterilisera all utrustning inför bryggningen – bara att följa instruktionerna för valt desinfektionsmedel.
2. Värm upp maltextraktet från satsen i en kittel med hett vatten i 15 – 20 minuter.
3. Häll i det varma extraktet i en jäshink. Häll över ca 1 liter kokande vatten.
4. Fyll på jäshinken med kallt vatten enligt angiven volym för satsen och rör om vörten (det heter så nu när det är blandat i jäshinken) kraftigt med sleven. Detta syresätter vörten och förenklar jäsprocessen.
5. Mät temperaturen på vörten och se till att vänta tills temperaturen går ner till som högst 24 grader innan nästa steg!
6. Häll i och fördela jästen (hela jästpåsens innehåll) så jämnt det går över vörten.
7. Stäng locket och låt jäsa tills det slutat pluppa i vattenlåset (jäsröret på hinken). Detta tar cirka 1 – 2 veckor.

För att vara HELT säker på om jäsprocessen verkligen är klar bör man använda en hydrometer för att läsa av vörtstyrkan!


Tips:
Börja gärna med en ölsats som ger pale ale, bitter eller stout då dessa är enklare avseende jäsningsprocessen än t ex lager som vanligtvis måste jäsa vid en lägre temperatur.

Köp till lite extra jäst, maltextrakt och bryggsocker, så är du helgarderad om du skulle vilja ändra något eller om jästen skulle visa sig inte fungera.

Brygg gärna med en vän första gången, det gör det till en roligare upplevelse och man kan dela på arbetsinsatsen.

Välj ett utrustningskit...
Alla utrustningspaket nedanför är lämpliga att börja sin bryggarkarriär med då de innehåller det viktigaste för ölbryggning. De lite dyrare erbjuder lite mer i utrustningsväg för att förenkla och göra bryggprocessen lite roligare, samtidigt som man får lite mer av den utrustning som senare krävs om man vill gå vidare till delmäsk och/eller helmäskbryggning.


Välj en ölsats...

Våra olika ölsatser erbjuder en bred varitet på ölsorter och svårighetsgrad! Bulldog Brews behöver tillexempel ingen kokning utan endast kallt vatten och är således ett enkelt och mycket gott öl att brygga! Brewferm brukar rekommenderas till nybörjare då de är enkla att brygga och har tydliga instruktioner. Muntons är lite dyrare men håller en mycket hög kvalitet och standard. Samtliga ölsatser är lämpliga för nybörjaren även om Brupaks innehåller möjligheter för egna tweaks och lite fler moment.


Steg 1B - Tappning på flaska
 
Utrustning:
Flaskor att tappa ölen på (man kan också välja ett fat eller en keg istället).
Flaskpåfyllare - kopplas till tappkran eller hävert och gör det ännu enklare att tappa på flaska.
Flaskborste eller flasksköljare - att rengöra flaskor med.
Kapsyler (ca 250 st).
Kapsyleringsapparat – för att fästa kapsylerna på flaskan.
Kolsyretabletter eller bryggsocker – för att enkelt få till kolsyrebiten.

 
Bra att ha:
Flaskträd – eftersom det ofta handlar om många flaskor är det bra att ha en sådan torkställning att placera flaskorna i för torkning.

 
Instruktioner:
För att ölet nu skall få den rätta mängden kolsyra måste man tillsätta socker (primning). Första steget är att föra över det färdigjästa ölet till en ny rengjord jäshink med en hävert och därefter tillsätter socker (mängden anges per instruktionerna för ölsatsen) innan du tappar du upp innehållet i flaskor. Sen är det bara att tappa ölet från jäskärlet med hävert, eller lite enklare, via tappkran (gärna med en flaskpåfyllare som passar tappkranen).
 
Vid flasktappningen bör 1,5 – 2 cm luft lämnas kvar i varje flaska för bästa resultat. Om du inte har en hävert och extra hink kan du tillsätta lite socker (ca 2 krm för 33cl eller 1 tsk för 50cl) eller en kolsyretablett direkt i varje flaska. På med kapsylerna och sen är det bara att vänta. Kolsyrebildningen är klar när grumligheterna i ölet försvunnit och tar i alla fall ca 2 veckor (men gärna mer för godare öl).
 

Tips:
Använd gärna mörka flaskor då solljuset påverkar humlen.


Välj utrustning för flasktappning...
Många av artiklarna nedan finns i andra variationer, prisklasser och modeller under flasktappning i menyn men de vanligaste och det du kan behöva finns listat här nedan. Var uppmärksam på att vissa av nedan artiklar redan ingår i utrustningspaketen.