Steg 2A  Att brygga med maltextrakt

Exktraktbryggning kan sägas vara ett mellansteg mellan ölsats och helmäskning. När man extraktbrygger kan man även använda en liten del maltkorn utöver extrakten, generellt sett specialmalterna i så fall, för att ytterligare öka sina valmöjligheter. Det kallas då delmäskning.

Fördelen med exktraktbryggning i jämförelse med ölsatser är det ökade utrymmet för variation. De olika maltextrakten kan blandas som man själv vill under det att man i en ölsats har den blandning man har. Vidare humlar man sin bryggd själv, med fritt vald humle i fritt vald mängd och vid fritt vald tidpunkt samt  tillsätter den jäst man själv valt, vilket ger en enorm variationsmöjlighet. Inte lika stor som vid helmäskning men, å andra sidan är extraktbryggning väldigt mycket enklare och kan bli nog så gott.

 

Måste ha (enklast är att välja ett av våra färdiga utrustningspaket - se nedan):

Vad gäller utrustning är kraven för extraktbryggning i stort sett identiska med kraven för att brygga en ölsats, med undantaget att man behöver en större gryta. All vätska skall i det här fallet kokas så 20-30 liter är lämpligt. (Köp gärna en gryta med ordentlig marginal för överkok)

Jäshink 30 L med tappkran – tappkranen behövs inte men förenklar avsevärt.
Kastrull – Kastrullen bör helst rymma den mängd öl du tänker dig att brygga per sats plus minst 8-9 liter. (räkna med att 4 liter kokar bort på en timme så vill du ha 23 liter ner i jäshinken, sikta på 27 liter vört)
Jäsrör - fungerar som vattenlås vid jäsning.
Plastslev, eller ännu hellre en i rostfritt stål - att röra om med.
Rengöringsmedel – används till att sterilisera all utrustning inför bryggningen, ett måste för att lyckas med sin bryggning.
Termometer – det är viktigt att temperaturen håller sig på rätt nivå under jäsningen om man vill ha ett gott öl.

Ingredienser

Maltextrakt

Vatten

Humle

Jäst

Bra att ha (vissa av nedan artiklar ingår redan i några av våra utrustningspaket):
Hävert – för att t ex flytta ölen till flaska
Självhäftande termometer till jäshinken – praktiskt och smidigt sett att ha koll på temperaturen.
Hydrometer – för att kontrollera jäsning och alkoholhalt.
Mätglas till hydrometer – där du häller vörten innan du mäter med hydrometern.

Tillvägagångssätt

  • Förvara jästen i kylskåpet men ta ut den i god tid så den hinner få rumstemperatur innan den rörs ner i vörten.
  • Var noga med att all utrustning som kommer att komma i kontakt med vörten efter kokning är ren och desinfekterad.
  • Fyll önskad mängd vatten (målvolymen + beräknat bortkok, utgå från 4 liter) i grytan. Ha god marginal i grytan för överkokning.
  • När vattnet är någorlunda varmt, men innan det börjar koka, lös upp maltextraktet. Rör om ordentligt.
  • Koka upp vörten, utan lock, och koka ordentligt i en timme.
  • Under timmen vörten kokar tillsätter man humlen vid olika tidpunkter och i olika mängder som framgår av receptet. Även eventuellt klarningsmedel tillsätts under koket.
  • När koket är klart, kyl ner vörten så fort det går till runt 20-25 grader och för sedan över den till jäskärlet. Här är det bäst att ha en motströmskylare, en plattvärmeväxlare eller en spiralkylare, men om man inte vill lägga sådana pengar på sin bryggning än så fungerar det att ställa grytan i ett kallt vattenbad. Detta tar ganska lång tid men är fullt görbart. Vid överföring till jäskärlet kan det vara ide att låta vörten rinna genom en väl rengjort och desinfekterad saftsil för att sila bort humlerester.
  • Häll jästen i vörten och rör om ordentligt med en rengjord och desinfekterad slev. Detta är enda tillfället när det är önskvärt att luft piskas ner i vörten.
  • Sätt på locket på jäskärlet och vattenlåset på locket och ställ jäskärlet på ett ställe där det inte nås av direkt solljus och där temperaturen är så konstant som möjligt. Låt jäsa i 1-3 veckor beroende på öltyp.
  • För över på flaska eller fat för kolsyrning samt lagring. Försök ha tålamod, ölen blir godare efter några veckor.
Välj ett utrustningskit...
Alla utrustningspaket nedanför är lämpliga för att komma igång med extraktbryggning.
Steg 2B - Tappning på flaska
 
Utrustning:
Flaskor att tappa ölen på (man kan också välja ett fat eller en keg istället).
Flaskpåfyllare - kopplas till tappkran eller hävert och gör det ännu enklare att tappa på flaska.
Flaskborste eller flasksköljare - att rengöra flaskor med.
Kapsyler (ca 250 st).
Kapsyleringsapparat – för att fästa kapsylerna på flaskan.
Kolsyretabletter eller bryggsocker – för att enkelt få till kolsyrebiten.

 
Bra att ha:
Flaskträd – eftersom det ofta handlar om många flaskor är det bra att ha en sådan torkställning att placera flaskorna i för torkning.

 
Instruktioner:
För att ölet nu skall få den rätta mängden kolsyra måste man tillsätta socker (primning). Första steget är att föra över det färdigjästa ölet till en ny rengjord jäshink med en hävert och därefter tillsätter socker (mängden anges per instruktionerna för ölsatsen) innan du tappar du upp innehållet i flaskor. Sen är det bara att tappa ölet från jäskärlet med hävert, eller lite enklare, via tappkran (gärna med en flaskpåfyllare som passar tappkranen).
 
Vid flasktappningen bör 1,5 – 2 cm luft lämnas kvar i varje flaska för bästa resultat. Om du inte har en hävert och extra hink kan du tillsätta lite socker (ca 2 krm för 33cl eller 1 tsk för 50cl) eller en kolsyretablett direkt i varje flaska. På med kapsylerna och sen är det bara att vänta. Kolsyrebildningen är klar när grumligheterna i ölet försvunnit och tar i alla fall ca 2 veckor (men gärna mer för godare öl).
 

Tips:
Använd gärna mörka flaskor då solljuset påverkar humlen.
Välj utrustning för flasktappning...
Många av artiklarna nedan finns i andra variationer, prisklasser och modeller under flasktappning i menyn men de vanligaste och det du kan behöva finns listat här nedan. Var uppmärksam på att vissa av nedan artiklar redan ingår i utrustningspaketen.