Steg 2B BIAB-Bryggning

 

BIAB-bryggning, eller ”Brew-In-A-Bag”-bryggning är en förenklad variant av helmäskning som uppstod i Australien. Metodens ide är att övergå från extraktbrygging eller delmäskning till helmäskning med ett minimalt mått av extra utrustning. Utöver utrustningen man använder vid Extraktbryggning behöver man egentligen bara en påse för malten, och kan alltså skippa mäskningskärl och lakningskärl. Nackdelen med BIAB är att utbytet blir sämre. Detta kan dock enkelt kompenseras genom att helt enkelt öka maltmängden något.

 

Metoden går ut på att man trär en BIAB-påse över grytans kanter, när vattnet i grytan har nått önskad starttemperatur lägger man i malten och mäskar i enlighet med sitt recept. För att hålla temperaturen så väl som möjligt kan man linda in sin gryta med handdukar, en filt, ett liggunderlag eller dylikt. När mäskningen är klar lyfter man helt enkelt ur påsen med malt och kokar upp vörten, adderar humlegivorna, kyler vörten och för över den till jäskärlet precis som vanligt. I denna metod använder man hela vattenmängden i ett steg och lakar alltså inte.

 

Fördelar

  • Pris: Om du redan brygger extraktöl så behöver du egentligen bara köpa en påse, och möjligen en falskbotten.
  • Enkelhet: Detta är en väldigt enkel metod att brygga helmäskat. Man hoppar helt enkelt över mäskningskärl och lakning helt och hållet.

 

Nackdelar

 

  • Batchstorlek: All malt måste få plats i en påse och påsen måste lyftas i grytan. Detta sätter vissa begränsningar på hur stora batchar man kan brygga.
  • Utbyte: Eftersom detta är en fullvolymsmetod (ingen lakning) så förlorar man några procent i utbyte. Detta kan man naturligtvis kompensera genom att öka maltmängden. Erfarna BIAB-bryggare har också rapporterat att det går att komma upp mot 80% utbyte.
  • Stor mängd vatten i förhållande till maltmängden: Att mäska med hela vattenmängden som man gör vid BIAB-bryggning är negativt vid höga (69-70C) och låga (64-65.5C) mäskningstemperaturer. Generellt sett fungerar BIAB bäst vid medelhöga (65.5-69C) temperaturer.

Utrustning

Här på bryggbolaget finns all du behöver för en lyckad BIAB-bryggning.

Utrustningspaket BIAB - brygg riktig öl! (35 L)
Komplett utrustningspaket för dig som vill brygga riktig öl med riktiga ingredienser (malt, humle...
Antal i lager: 2
2 195:-2 295:-
Läs mer
Köp
 
 


Tillvägagångssätt

 

  • Se till att all utrustning som kommer komma i kontakt med den nerkylda vörten är sanerade. (Jäskärl, slangar för överförning mellan gryta och jäskärl, slevar etc.)
  • Fyll en kastrull/gryta med allt vatten receptet kräver. Någon lakning förekommer, som sagt, inte i denna metod.
  • Lägg i BIAB-påsen i grytan, trä den gärna över kanten på grytan om påsen är stor nog. På så sätt slipper du knyta ihop den.
  • Värm vattnet till önskad temperatur. (Mäskningstemperatur plus några grader eftersom malten kommer sänka temperaturen lite.)
  • Mäska enligt recept. Ofta en timme. För att bättre kunna hålla en jämn temperatur genom hela mäskningen kan det hjälpa att vira in grytan i ett liggunderlag eller liknande.
  • När mäskningen är klar lyfter man ur påsen.
  • Koka vörten enligt recept och tillsätt humlegivorna vid lämpliga tidpunkter.
  • Kyl ner vörten och för över den till jäskärlet. Här är det bra om man har någon sorts vörtkylare eftersom det annars tar ganska lång tid att komma ned till rumstemperatur. Det finns flera olika varianter att välja mellan. Bl.a. kylspiral, plattvärmeväxlare och motströmskylare. Vill du inte spendera pengarna på en kylare kan du placera jäskärlet i ett badkar med kallvatten. Att bygga en egen kylspiral är dock både enkelt och billligt.
  • Häll i jästen och rör om ordentligt med en sanerad slev. Detta gör man för att syresätta vörten och därmed få igång jästen. Detta är det enda tillfälle där man vill syresätta.
  • Sätt på locket på jäskärlet och placera sedan vattenlåset på plats, med vatten enligt nivåmarkeringarna. Testa om locket sluter tätt genom att trycka lätt på det. Kommer det bubblor ur vattenlåset så sitter locket tätt.
  • Låt stå i någorlunda jämn temperatur, gärna mörkt, enligt recept eller minst två veckor.
  • Tappa över på flaska eller fat. Tillsätt socker enligt recept om du tappar på flaska, vänta minst två veckor till, drick. Hoppas det smakar.

 

Steg 2C - Tappning på flaska
 
Utrustning:
Flaskor att tappa ölen på (man kan också välja ett fat eller en keg istället).
Flaskpåfyllare - kopplas till tappkran eller hävert och gör det ännu enklare att tappa på flaska.
Flaskborste eller flasksköljare - att rengöra flaskor med.
Kapsyler (ca 250 st).
Kapsyleringsapparat – för att fästa kapsylerna på flaskan.
Kolsyretabletter eller bryggsocker – för att enkelt få till kolsyrebiten.

 
Bra att ha:
Flaskträd – eftersom det ofta handlar om många flaskor är det bra att ha en sådan torkställning att placera flaskorna i för torkning.

 
Instruktioner:
För att ölet nu skall få den rätta mängden kolsyra måste man tillsätta socker (primning). Första steget är att föra över det färdigjästa ölet till en ny rengjord jäshink med en hävert och därefter tillsätter socker (mängden anges per instruktionerna för ölsatsen) innan du tappar du upp innehållet i flaskor. Sen är det bara att tappa ölet från jäskärlet med hävert, eller lite enklare, via tappkran (gärna med en flaskpåfyllare som passar tappkranen).
 
Vid flasktappningen bör 1,5 – 2 cm luft lämnas kvar i varje flaska för bästa resultat. Om du inte har en hävert och extra hink kan du tillsätta lite socker (ca 2 krm för 33cl eller 1 tsk för 50cl) eller en kolsyretablett direkt i varje flaska. På med kapsylerna och sen är det bara att vänta. Kolsyrebildningen är klar när grumligheterna i ölet försvunnit och tar i alla fall ca 2 veckor (men gärna mer för godare öl).
 

Tips:
Använd gärna mörka flaskor då solljuset påverkar humlen.
Välj utrustning för flasktappning...
Många av artiklarna nedan finns i andra variationer, prisklasser och modeller under flasktappning i menyn men de vanligaste och det du kan behöva finns listat här nedan. Var uppmärksam på att vissa av nedan artiklar redan ingår i utrustningspaketen.
Flaskträd 80 flaskor
Smart torkställning som tar upp till 80 flaskor...
Antal i lager: 4
239:-
Läs mer
Köp
Flaska 33 cl glas (24-pack)
Flaskor i glas 33 cl (24-pack)
Antal i lager: 3
179:-
Läs mer
Köp
Flaska 50 cl glas (11-pack)
Flaskor i glas 50 cl (11-pack)
Antal i lager: 2
129:-
Läs mer
Köp
Flaska 33 cl glas (28-pack)
Flaskor i glas 33 cl (28-pack)
Antal i lager: 17
209:-
Läs mer
Köp
Flaska 50 cl glas (20-pack)
Flaskor i glas 50 cl (20-pack).
Antal i lager: 20
209:-
Läs mer
Köp
Flaska PET 50 cl (20-pack)
En riktigt fin PET-flaska med skruvkapsyl framtagen för oss ölbryggare. Kartong med 20 st flaskor...
Antal i lager: 15
169:-
Läs mer
Köp
Kapsyleringsapparat "Greta"
En enkel men effektiv kapsyleringsapparat som fungerar utmärkt till kapsylering av våra 33 cl...
Antal i lager: 39
129:-
Läs mer
Köp
Kapsyler 26 mm Guld (250 st)
Kronkapsyler (26 mm) guld - ca 250 st
Antal i lager: 34
49:-
Läs mer
Köp
Flaskborste
Flaskborste för enkel rengöring av flaskor.
Antal i lager: 60
25:-
Läs mer
Köp
Better Brew Bryggsocker 1 kg
Bryggsocker 1kg.
Antal i lager: 37
35:-
Läs mer
Köp
Carbonation Drops, kolsyra (250 g)
Tabletter för kolsyresättning i flaska. Kolsyredroppar är sockertabletter med motsvarande 3 gram...
Antal i lager: 36
49:-
Läs mer
Köp
Flasksköljare
With its own reservoir for e.g. a sulphite solution. When you push down the bottle, a powerful...
Antal i lager: 3
119:-
Läs mer
Köp
Bygelflaska 33 cl inkl. patentkork.
Styckvis inklusive patentkork.
Antal i lager: 17
20:-
Läs mer
Köp
Flaskpåfyllare till tappkran
Smart flaskpåfyllare som fästs direkt på jäshinkens tappkran med en adaptern som sitter på...
Antal i lager: 63
29:-49:-
Läs mer
Köp
Hävert - Auto Siphon inkl slang
En underbar hävert. Sänk ner häverten i hinken - pumpa 1-2 gånger och du är igång!
Antal i lager: 15
179:-
Läs mer
Köp